Dansk Brystkræft OrganisationForsidenDansk Brystkræft OrganisationKalenderDansk Brystkræft OrganisationDBObladetDansk Brystkræft OrganisationMedlemmerDansk Brystkræft OrganisationStøt DBODansk Brystkræft OrganisationKontaktDansk Brystkræft OrganisationNyttige linksDansk Brystkræft OrganisationSøg
Dansk Brystkræft OrganisationDansk Brystkræft Organisation
StøtBliv medlem

Kost, livsstil og kræft - arrangement d. 7.2.2022

Det var overskriften for Anja Olsens besøg hos DBO Roskilde d. 7. februar.

Anja Olsen er seniorforsker hos Kræftens bekæmpelse, og det er et emne, som hun har været optaget af gennem mere end 20 år.

 

Hendes hovedopgave er at finde årsager til /mønstre i hvem, der bliver syge, for derefter at undersøge om det er muligt at forebygge sygdom. Det er hovedfokus, men efterhånden er der også fokus på, hvordan kost og livsstil kan give bedre livskvalitet for alle os, der lever lang tid efter sygdommen.

 

De vigtigste parametre er i dette tilfælde, som i så mange andre, sund kost og fysiske aktivitet. Overvægt er ikke godt, for kroppens reaktion kan give lidt større risiko for at udvikle sygdom.

Anja Olsen har undersøgt om planteøstrogener kan øge risiko for kræft. Det er svært at påvise, men det kan ikke anbefales at leve af en kost med meget soja, f.eks. edamame bønner. Generelt kan man anbefale dansk kost.

Anja Olsen kom også ind på spørgsmålet om hormoner. Risiko for at blive syge stiger med alderen. Det betyder, at hormoner, f.eks. p-piller ikke betyder så meget i forhold til at udvikle sygdom, som hormoner givet senere, f.eks i forhold til overgangsalderen.

 

Der er myter om alkohol og sukker. Ingen af delene er godt, hvis vi får for meget, men det er ikke specielt farligt i forhold til kræft. Alkohol er ikke godt under behandlingen, men derefter er der ikke øget risiko ved almindeligt forbrug.

 

Det er interessant at se et kort over, hvor brystkræft er mest udbredt. Det er det i lande med vestlig livsstil. Måske hænger de mange kræfttilfælde sammen med, at vi ”lever for godt”. I andre lande med andre udfordringer, har de også andre kræftsygdomme.

Men Anja Olsen slog fast, at det at få kræft handler om sort uheld, at få et uheldig lod i det store spil i livet. Dårlig kost kan godt gøre lodderne lidt dårligere, men gør det ikke alene.

 

 

DBO-kreds Roskilde

Vi mødes den første mandag i måneden kl. 19-21, medmindre andet annonceres.

Hvis ikke andet er nævnt, foregår møderne hos

Kræftens Bekæmpelse: Gormsvej 15, Roskilde.

Kaffe og frugt: 15 kr. for DBO’s medlemmer. 30 kr. for ikke-medlemmer.

Arrangementer

Kredse

Mød os på Facebook
close
Søg på dette site