BrystkræftforeningenForsideBrystkræftforeningenPressekontakt og nyhedsarkivBrystkræftforeningenKalenderBrystkræftforeningenWebshopBrystkræftforeningenMagasinet BrystkræftBrystkræftforeningenMedlemmerBrystkræftforeningenStøt osBrystkræftforeningenKontaktBrystkræftforeningenNyttige linksBrystkræftforeningenSøg
BrystkræftforeningenBrystkræftforeningen
StøtBliv medlem
Tandproblemer
Tandproblemer

Tandproblemer

Denne klumme af Lis Mønster Knudsen handler om, hvordan kemo har påvirket hendes mund og tænder.

Når mund og tænder påvirkes af kemobehandling
Kemobehandling påvirker specielt de hurtigt voksende celler. Derfor bruger man det til kræftbehandling, da kræftceller er hurtigt voksende. Kemoen påvirker dog også andre hurtigt voksende, normale celler i kroppen. Specielt hår, negle og slimhinder. Udtørring af slimhinderne i munden kan give følgevirkninger/senfølger.

Vores spyt er medvirkende til at holde vores mund sund. Spyttet lægger sig som en beskyttende hinde omkring tænderne og har også en antibakteriel virkning og modvirker angreb af bakterier. Det indeholder enzymer, som er vigtige for bearbejdningen af føden, og det er med til at holde surhedsgraden (PH-værdien) på det rette niveau. Kemobehandling kan påvirke spytkirtlerne, så kvaliteten og kvantiteten af spyttet bliver nedsat. Det kan påvirke slimhinderne i munden. Det gælder også tungen, som indeholder vores smagsløg. Når slimhinderne og tungen er tør, smager intet, som det plejer! Det kan have betydning for en kræftpatient, som måske i forvejen har ringe appetit.

Min lyst til mad har kunnet ligge på et meget lille sted det sidste 1½ år, da intet smager mig. Jeg havde voldsom tør mund i forbindelse med kemoen. På et tidspunkt levede jeg stort set kun af suppe, surmælksprodukter og frugt. Jeg havde simpelthen ikke nok spyt til at spise kartofler, rugbrød o.lign. I løbet af det næste halve år fik jeg gradvist mere spyt i munden, men jeg har stadig (18 måneder efter endt kemo) problemer med mundtørhed. Har man ingen eller kun lidt spyt, påvirker det tænderne og tandkødet. Man har risiko for at få påvirkning af tandkødet, måske paradentose, samt caries i tænderne, fordi man mangler spyttets rensende og antibakterielle effekt. Disse problemer opstår ikke fra dag til dag. De kommer på længere sigt.

Tilskud til tandbehandling
En veninde, som selv har haft brystkræft og været i kemobehandling, fortalte mig, at man kan søge om tilskud til tandbehandling som følge af kemobehandling. Det anede jeg ikke! Der var i det hele taget ingen, der havde fortalt mig om eventuelle tandproblemer i forbindelse med kemobehandling. Men hvis du – som følge af kemobehandling – har tandlægeudgifter på mere end 1.775 kr. pr. år, kan du måske få tilskud. Hvis du inden start på din kemobehandling har haft ‘OBS’ på en tand (begyndende caries) eller paradentose, får du ikke tilskud. Det er KUN, hvis dine tandproblemer er opstået efter start på kemo, at du eventuelt kan få tilskud.

Jeg søgte om tilskud. Jeg havde inden start på kemo fået taget røntgenbillederne af tænderne. Det fik jeg gentaget et år efter kemobehandling, og der var stor forskel. Jeg havde før kemoen let paradentose samt ‘OBS’ på to tænder. Nu var min paradentose forværret, og mine ‘OBS’ blev til tre tænder med caries. Det var en dyr omgang, og da det var startet før kemobehandlingen, fik jeg desværre ikke tilskud.

Gode råd
Hvis du IKKE har tand- eller tandkødsproblemer før kemo, er det en god idé at få lavet en tandstatus med røntgen før behandlingsstart. Så har du et sammenligningsgrundlag. Har du har problemer før behandlingsstart, kan du ikke få tilskud. Hvis du lider af tør mund, kan du prøve de tilbud, der findes på apoteket. Det er meget generende at have tør mund. Prøv dig frem til det præparat, som hjælper dig bedst. Husk også at drikke meget vand og skylle munden og hold en god mundhygiejne. Der findes også forskellige slags specialtandpastaer, der fås på recept. Tal eventuelt med din tandlæge om det.

close
Søg på dette site