BrystkræftforeningenForsideBrystkræftforeningenPressekontakt og nyhedsarkivBrystkræftforeningenKalenderBrystkræftforeningenWebshopBrystkræftforeningenMagasinet BrystkræftBrystkræftforeningenMedlemmerBrystkræftforeningenStøt osBrystkræftforeningenKontaktBrystkræftforeningenNyttige linksBrystkræftforeningenSøg
BrystkræftforeningenBrystkræftforeningen
StøtBliv medlem
At skrive om sine følelser
At skrive om sine følelser

At skrive om sine følelser

Lis Mønster Knudsen gik på efterløn som 60-årig efter en lang karriere som sygeplejerske. Hun skriver ud fra sine personlige erfaringer som brystkræftpatient.

Kan det hjælpe psykisk at skrive om sine følelser?
Jeg fik konstateret dobbeltsidig brystkræft i januar 2013 og blev opereret tre gange. Jeg fik en brystbevarende operation på den ene side og fjernelse af brystet på den anden side. Herefter fik jeg kemo, stråler, Herceptin og antiøstrogen tabletter. Jeg er kommet godt igennem det, men det var en hård omgang på 1 ½ år.

Jeg fik desværre flere senfølger af kemoen som nervesmerter i fødderne, dårlig balance, dårlig hukommelse, koncentrationsbesvær (‘kemohjerne’) og træthed. Specielt nervesmerterne i fødderne påvirkede mig. Gennem egen læge og en smerteklinik prøvede jeg al medicin, som måske kunne hjælpe mig, men det var desværre uden positivt resultat.

I efteråret 2014 skrev jeg en artikel til dbobladet om mine nervesmerter i fødderne, da jeg mente, at andre kunne få gavn af mine erfaringer. Det blev et vendepunkt for mig. Ikke at jeg slap af med mine nervesmerter, men redaktøren for dbobladet spurgte, om jeg havde lyst til at beskrive mit brystkræftforløb i klummeform på DBO’s hjemmeside. Jeg slog til med det samme. Jeg har altid været bedre til det skriftlige end det mundtlige.

Jeg har indtil nu skrevet 20 klummer om mit kræftforløb. Det gode for mig er, at jeg meget hurtigt fandt ud af, at mit skriveri hjalp mig psykisk til at komme over min kræft. Dét at få det ‘ud af kroppen’ ved at skrive og dele det med andre hjalp mig rigtig meget.

Du behøver ikke at skrive til nogen. Bare det at du skriver, nedfælder dine følelser og tanker, kan hjælpe dig i den svære situation. Ikke alle er lige gode til at skrive, og det kan være svært at komme i gang. Du kan begynde med at beskrive dine følelser – gode og dårlige. Beskriv hvordan du har det fysisk og psykisk. Det at få det skrevet ned, kan hjælpe utrolig meget. Din hjerne kan ”slappe af’. Sådan har jeg i hvert fald haft det.

Det er rigtig godt at have nogen at tale med, men det er ikke alle, der kan kapere disse samtaler. Når du i stedet skriver dine tanker og følelser ned, sidder du i dit eget univers, hvor du kan gøre alt!

Jeg kan kun anbefale, at du skriver. Uanset om du synes, at du er god til det eller ej. Uanset om du vil sende det til nogen eller ej. Du vil opleve, at du mentalt kan lægge nogle ting fra dig, når du får dem ned på skrift. Måske vil du ligesom mig opleve, at din hjerne bedre kan slappe af, fordi du har nedfældet tankerne.

close
Søg på dette site